11 mei 2020

Schrijfster Astrid Habraken lanceerde op 8 april 2020, midden in de coronaquarantaine, haar debuutroman Verdwaald in Tirol. Een meeslepend verhaal met autobiografische elementen over een emigratiedroom die verandert in een eenzame realiteit. Een boek dat onbedoeld feilloos aansluit bij het gevoel van isolement dat veel mensen op dit moment ervaren.


Voor hoofdpersonage Stéphanie komt een droom uit als ze emigreert naar Tirol. Een nieuwe start voor haar en haar man Lex. Maar al snel merkt ze dat opnieuw beginnen lastiger is dan ze dacht. Terwijl alles door lijkt te gaan zoals altijd, zoekt Stéphanie naar een manier om  deel  uit te blijven maken van het leven buiten haar eigen appartement. Tevergeefs, want ze voelt zich steeds verder afgesloten van alles en iedereen. Even naar een vriendin voor een kop koffie of om gezellig te lunchen. Naar haar moeder voor een goed advies. Bij het pasgeboren kindje van een vriendin op bezoek. Allemaal dingen die niet zo maar meer kunnen – verrassend herkenbaar in deze tijd. Stéphanie heeft het gevoel de controle over haar leven kwijtgeraakt te zijn en zakt steeds verder weg in een isolement. Haar nieuwe realiteit maakt dat ze op zoek moet naar een antwoord op de vraag wie ze is en wat ze echt belangrijk vindt. Een zoektocht die vraagt om veranderingen te leren accepteren en uit haar comfortzone te stappen.

 

Astrid baseerde haar boek op haar eigen emigratie van Nederland naar Innsbruck in Oostenrijk. Ver weg van alles en iedereen worstelde ze met de nieuwe situatie, waarin ze zichzelf steeds verder kwijtraakte. Haar frustraties, het ontheemde gevoel en haar zoektocht naar zichzelf inspireerde Astrid tot het schrijven van haar debuutroman Verdwaald in Tirol.

 

Hoe kom je sterker uit een situatie die al je dromen vermorzelt? Met Verdwaald in Tirol laat Astrid zien dat dit inspanning, tijd en flexibiliteit vraagt. De verwachting dat het leven gewoon door kan gaan zoals altijd is een illusie. Een toepasselijke boodschap in een tijd waarin we spreken over ‘de nieuwe wereld’ en we stapje voor stapje moeten ontdekken hoe die er uit gaat zien.

 

Verdwaald in Tirol van Astrid Habraken is verkrijgbaar via Queesten Boekproducties (www.queesten.nl), via de lokale boekhandel en de bekende online winkels. ISBN 9789083050003; € 15.