29 september 2020

Zelf bier brouwen. Welke man wil dat nou niet kunnen? Vroeger was bier brouwen nog echt iets voor fabrieken of ambachtelijke brouwerijen. Tegenwoordig kan iedereen het. Sterker nog, iedereen kan het vanuit huis. Maar hoe brouw je zelf bier? En wat is een bierbrouwpakket? Dat leggen we je uit.

Een bierbrouw pakket, de naam zegt het al, is een pakket wat je kunt gebruiken voor het brouwen van bier. Het is een pakket met alle ingrediënten die je nodig hebt om bijvoorbeeld een lekkere Belgische blond te kunnen brouwen. Of een tripel. Of een lekkere IPA. Een bierbrouw pakket kun je kopen. Voornamelijk online, maar ook bij bijvoorbeeld de Gall en Gall of de Xenos. Je hebt verschillende soorten bierbrouw pakketten.

Verschillende bierbrouwpakketten

De meest simpele variant is de bierkit. De bierkit is eigenlijk een soort bierpasta. Deze pasta dien je aan te maken met warm water en kun je na verwarmen gelijk laten vergisten. Bier brouwen met een bierkit is leuk voor beginners. Maar wellicht niet uitdagend genoeg voor wie het echt goed wil aanpakken. De pasta die in een bierkit zit komt min of meer voort uit de eerste paar stappen van het bier brouwen. Kortom, met een bierkit sla je eigenlijk een paar stappen over.

Starterspakketten

Voor wie wat meer uitdaging wil zijn er ook starterspakketten. Dit zijn pakketten met alle ingrediënten en tools die je nodig hebt om van a tot z bier te kunnen brouwen. In deze pakketten zit onder andere mout. Mout is het hoofdbestandsdeel van bier. Het is de graansoort waar bier mee wordt gebrouwen. Daarnaast zit er hop in. Hop geeft bier smaak en aroma. Tot slot zit er gist in. Dit heb je nodig om het bier te laten vergisten zodat het alcohol krijgt. Daarnaast zitten in een starterspakket vaak allerlei tools die je nodig hebt om bier te brouwen.

Zo zit er vaak een filterkuip in om je wort te kunnen filteren. En een vergistingsemmer met waterslot om je bier te kunnen laten vergisten. Ook vind je in sommige pakketten alle benodigdheden om je bier te kunnen bottelen. Benodigdheden zoals lege bierflesjes en een kroonkurkapparaat. Zitten er geen flesjes of een kroonkurkapparaat in? Dan zijn goed schoon gespoelde Grolsch beugels een prima alternatief aangezien deze hersluitbaar zijn. Wil je meer weten over het zelf brouwen van bier? Kijk dan op bierbrouwpakket.com.