De vier stadia van outplacement

De vier stadia van outplacement

Het zal je maar overkomen. Nietsvermoedend loop je naar je werkplek. Je wenst je collega’s een goedemorgen en gaat zitten om aan de slag te gaan. Je denkt nog bij jezelf: wat heb ik het goed getroffen! Leuk werk. Leuke collega’s. Waardering. Dat kan niet iedereen zeggen! Helaas is die euforie van korte duur. Onverwachts word je op het matje geroepen. Je wordt ‘losgelaten”. Een schrale troost: het bedrijf financiert de outplacement. Maar wat houdt zo’n traject eigenlijk in?

Verwerking

De zekerheid. Die leuke sociale contacten. Het werk. Met een plotseling ontslag dreig je dat opeens allemaal te verliezen. Vaak onterecht. Je begint te twijfelen. Wordt onzeker. Je bent boos. Hoe hebben ze je dit aan kunnen doen? En hoe had je dit kunnen voorkomen? Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging, is het verstandig om eerst dit grote verlies te verwerken. Want angst, adrenaline en woede zijn slechte raadgevers. Leer weer vooruit te kijken en vind de motivatie om weer aan de slag te gaan.

Zelfonderzoek

Goed zo. Je hebt het ontslag kunnen accepteren. Nu zijn we aanbeland bij de tweede stap. Hier ga je op zoek naar je eigen kwaliteiten. Stel vragen zoals “wie ben ik”, “wat kan ik” en “wat wil ik”. Ook komen jouw sterke en zwakke punten aan bod. Zo breng je in kaart of er nog behoefte is aan bijscholing. Onzin? Zeker niet! Want hoe beter jij jezelf kent, hoe makkelijker je jezelf weer kunt verkopen tijdens een sollicitatiegesprek.

Sollicitatietraining

Beland je in een outplacementtraject? Dan is de kans groot dat jouw herinneringen aan de laatste sollicitatie tot een ver verleden behoren. In de tussentijd hebben de ontwikkelingen elkaar in een rap tempo opgevolgd. In dit stadium word je klaargestoomd voor een succesvol sollicitatieproces. Je leert een goede brief schrijven. We stellen een aantrekkelijk cv op. En we geven je de handvatten voor het voeren van een sollicitatiegesprek.

Solliciteren

In het laatste stadium ga je eindelijk op zoek naar die nieuwe droombaan. We helpen bij het voorbereiden van het gesprek en geven je eerlijk advies voor verbetering. Ook leren we je omgaan met afwijzingen. Eén ding is zeker: wij zijn pas tevreden wanneer jij weer op je plek zit!

Helaas. Het kan iedereen overkomen. Is het tijd voor outplacement in Amersfoort en omstreken? Dan wil je vast weten wat je te wachten staat. Het traject bestaat uit vaak uit vier stappen. Allereerst begin je met het verwerken van het ontslag. Daarna ga je op zoek naar je eigen kwaliteiten. Je leert de ins en outs van het hedendaagse sollicitatieproces. Zo kun je uiteindelijk – goed voorbereid – op zoek naar die nieuwe droombaan. Veel succes!

Nick Kwiatkoski Womens Jersey